1402,07,13

رکود، کمر تولیدکنندگان را شکست

بررسی آمار معاملات تالار محصولات صنعتی و معدنی در بورس‌کالای ایران در دو هفته پیاپی اخیر نشان می‌‌‌دهد که نرخ فروش شمش فولاد و انواع میلگرد در دومین هفته از مهرماه کاهش یافته است. کاهش قیمت‌‌‌های پایه و خروج متقاضیان سرمایه‌‌‌ای از این بازار به‌ دنبال مشروط کردن خرید به داشتن کد بهین‌‌‌یاب از اصلی‌‌‌ترین عوامل فروکش هیجان خرید شمش فولاد در رینگ فیزیکی بورس‌کالا طی این زمان بود.

به گزارش روابط عمومی انجمن نوردکاران فولادی ایران به نقل از آرتان پرس، خروج متقاضیان سرمایه‌‌‌ای از رینگ شمش فولاد، دو روی متفاوت داشت؛ کاهش قیمت روی خوش ماجرا بود، اما افت حجم فروش می‌‌‌تواند فولادسازان را دچار چالش انباشت محصول کند. البته این چالش در صورت افزایش صادرات رفع می‌‌‌شود.

تالار محصولات صنعتی و معدنی در روز پایانی معاملات هفته دوم مهرماه میزبان عرضه ۲۷۳‌ هزار و ۵۶۵ تن مقاطع طویل بود که این میزان با تقاضای ۶۰‌ هزار و ۴۹ تنی مشتریان مواجه شد و در نهایت حدود ۳۵‌ هزار و ۹۷۰ تن انواع مقاطع طویل مورد معامله قرار گرفت. همچنین رینگ صنعتی بورس‌کالا در روز دوازدهم مهرماه سال‌جاری در بین انواع مقاطع طویل فولادی میزبان ۲۲۱‌ هزار و ۶۳۰ تن انواع میلگرد بود. این میزان عرضه با تقاضای ۳۳‌ هزار و ۸۱۷ تنی مواجه شد و از این حجم حدود ۲۳‌ هزار و ۵۹۳ تن مورد معامله قرار گرفت.

قیمت پایه عرضه میلگرد در تالار صنعتی بورس‌کالا در بازه ۱۹‌ هزار و ۲۵۴ تومان تا ۲۱‌ هزار و ۹۵۴ تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد و محدودیت تقاضا نسبت به عرضه باعث شد تا معاملات در محدوده نرخ پایه انجام شود. میانگین وزنی قیمت پایه انواع میلگرد در معاملات روز دوازدهم مهرماه ۲۱‌ هزار و ۶۵۴ تومان به ازای هر کیلوگرم ارزیابی شد که نسبت به معاملات هفته پیش با قیمت پایه ۲۱‌ هزار و ۶۳۲ تومان به ازای هر کیلوگرم ۱۰‌ درصد کاهش داشته است.

مقایسه آمار معاملات در دو هفته ابتدایی مهرماه در سال‌جاری نشان می‌‌‌دهد که میزان عرضه میلگرد در روز پنجم مهرماه حدود ۲۲۳‌ هزار و ۷۲۲ تن بود که با توجه به حجم عرضه ۲۲۱‌ هزار و ۶۳۰ تنی در رینگ صنعتی هفته جاری حدود ۹/ ۰‌ درصد کاهش داشته است.

همچنین مقایسه آمار تقاضا برای انواع میلگرد در دو هفته پیاپی نشان می‌‌‌دهد که میزان تقاضا در روز دوازدهم مهرماه نسبت به تقاضای ۷۰‌ هزار و ۴۴۹ تنی پنجم مهرماه با افت ۵۲ درصدی همراه بوده است. میزان معاملات انواع میلگرد در تالار صنعتی بورس‌کالای ایران در هفته نخست فصل پاییز ۵۱‌ هزار و ۷۲۲ تن بود که در مقایسه با معاملات ۱۹‌ هزار و ۲۵۴ تنی در رینگ صنعتی دوازدهم مهرماه افت شدید ۶۳ درصدی گزارش می‌‌‌شود.

روز دوازدهم مهرماه نیز ۱۵‌ درصد از عرضه انواع میلگرد مورد معامله قرار گرفت. این رکود تنها شامل حال معاملات میلگرد نبود و رینگ شمش فولاد نیز در دومین هفته مهرماه رونق چندانی نداشت. بررسی معاملات شمش فولاد در روز دوشنبه ۱۰ مهرماه از فروش ۴۵‌ درصدی عرضه‌‌‌ها حکایت داشت.

شرایط بازار گویای آن است که با توجه به موضوع کد بهین‌‌‌یاب، میزان سهمیه بر مبنای تقاضا بسیار کاهش یافته و کاهش تقاضا باعث شده است تا شمش در محدوده قیمت پایه معامله شود. بنابراین افزایش قیمتی در انواع محصولات فولادی لحاظ نمی‌‌‌شود.

با وجود این شرایط، هزینه‌‌‌هایی همچون حمل‌ونقل، حقوق و دستمزد و خرید مواد اولیه، کارخانه‌‌‌ها و واحدهای تولیدی را تحت فشار قرار داده و موجب بروز رکود در بازار آهن شده است که نتیجه آن را در روند تولید کارخانه‌‌‌های تولیدی می‌‌‌توان مشاهده کرد. از طرفی در حال حاضر صادرات در شرایط مطلوبی قرار ندارد و وضعیت موجود بازارهای داخلی و خارجی موجب تشدید رکود می‌‌‌شود. با این شرایط کارخانه‌‌‌ها منتظر فصل زمستان هستند تا شاید وضعیت تولید روند بهتری را در پیش بگیرد و تغییر قیمت‌‌‌ها، بازار را از حالت قفل و رکودی خارج کند.

* رکود و کاهش نرخ؛ دو روی سکه رینگ شمش

در دومین هفته از مهرماه حدود ۲۷۱‌ هزار تن شمش فولاد ۳SP  و ۵SP  با قیمت پایه‌‌‌ای در بازه ۱۸‌ هزار و ۳۰۰ تومان تا ۱۹‌ هزار و ۹۵۰ تومان در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران عرضه شد که برای این محصول تقاضایی برابر با ۲۱۵‌ هزار تن به ثبت رسید و در پایان ۱۲۲‌ هزار و ۶۰۰ تن شمش فولاد در این بازار مورد معامله قرار گرفت. به این ترتیب در هفته دوم مهرماه سال‌جاری ۴۵‌ درصد عرضه شمش فولاد معامله شد. البته فروش ۱۲۲‌ هزار تن شمش فولاد به معنی رکود در این بازار نیست؛ بلکه خروج متقاضیان سرمایه‌‌‌ای از این بازار باعث شده است تا روند معاملات آن براساس تقاضای صنایع تکمیلی که عمدتا نوردکاران هستند، شکلی متعادلی به خود بگیرد. در این شرایط عدم‌فروش بخشی از شمش عرضه ‌شده در رینگ شمش فولاد از سوی متقاضیان، فرصتی مناسب برای تولیدکننده فراهم می‌‌‌کند تا بخشی از محصول خود را صادر کند.

بررسی معاملات شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالا در دومین هفته از مهرماه حاکی از آن است که این محصول با میانگین قیمتی ۱۹‌ هزار و ۴۰۰ تومان مورد معامله قرار گرفته است. به این ترتیب با خروج متقاضیان سرمایه‌‌‌ای از رینگ شمش فولاد، این محصول از کانال قیمتی ۲۰‌ هزار تومان که نرخ فروش آن در اغلب هفته‌‌‌های تابستان بود عقب نشست.

با احتساب مالیات ارزش‌ افزوده و کارمزد ارکان بورس،  میانگین بهای تمام‌شده فروش شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس‌کالا برای خریدار به ۲۱‌ هزار و ۲۰۰ تومان می‌‌‌رسد. با در نظر گرفتن هزینه حمل حدود ‌هزار تومانی برای انتقال شمش به واحد نورد و هزینه تبدیلی معادل ۱/ ۱‌ درصد نرخ شمش، بهای تمام‌ شده تولید میلگرد با شمش موجود به ۲۴‌ هزار و ۵۰۰ تومان می‌‌‌رسد. این در حالی است که ظرف همین بازه زمانی میلگرد در بازار آزاد تهران با نرخ ۲۴‌ هزار و ۲۰۰ تومان معامله می‌‌‌شود؛ بنابراین همچنان بهای تمام‌شده تولید میلگرد از شمش بالاتر از نرخ محصول موجود در بازار است.

در واقع در شرایط کنونی خرید شمش فولاد از رینگ صنعتی بورس‌کالا، تولید محصول و عرضه در بازار داخل به دلیل نبود مشتریان مصرفی و سرمایه‌‌‌ای برای مقاطع طویل فولادی چندان دارای توجیه اقتصادی نیست. اما امید به بهبود تقاضا در میان‌مدت، صادرات و هزینه‌‌‌بر بودن توقف تولید باعث می‌‌‌شود تا صنایع تکمیلی به خرید مواد اولیه خطوط تولید ادامه دهند.

در این شرایط اگر بورس‌کالا به کاهش هفتگی قیمت‌‌‌های پایه به دلیل عدم‌ رونق رینگ فیزیکی ادامه دهد، در میان‌مدت بهای فروش شمش فولاد و نرخ محصول نهایی به تعادل رسیده و به این ترتیب از زیان صنایع نوردی کاسته می‌‌‌شود.

لینک کوتاه : https://irsra.ir/?p=2119

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته‌ها

نوشته‌های تازه